Szanowni Państwo,

Mając na względzie wzajemną odpowiedzialność za zdrowie i życie każdego z nas, zgodnie
z rozporządzeniem Premiera Mateusza Morawieckiego o wprowadzeniu stanu zagrożenia epidemicznego w Polsce oraz zgodnie z rekomendacją Dyrektora Biura Pomocy i Projektów Społecznych

zawieszamy działania Saskiego Centrum Rodziny Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej przy ul. Francuskiej 34 począwszy od poniedziałku 16 marca. Decyzja ta obowiązuje do odwołania.

Dla mieszkańców Warszawy, którzy czują się przeciążeni psychicznie i emocjonalnie obecną sytuacją, uruchamiamy nieodpłatny dyżury specjalisty (psychologa, pedagoga, interwenta kryzysowego) w ramach wideo rozmowy/rozmowy telefonicznej.

Prosimy o kontakt w celu umówienia terminu: saskie.centrum@caritas.pl

Saskie Centrum Rodziny, to jedna z wielu placówek Caritas Diecezji Warszawsko – Praskiej, która od 2010 roku dzięki dofinansowaniu Miasta Stołecznego Warszawy realizuje projekt „W rodzinie siła”. Jego zadaniem jest organizowanie różnorodnych form wsparcia dla rodzin, poprzez rozwijanie zróżnicowanych form wsparcia rodziców.

Centrum jest miejscem spotkań i wymiany doświadczeń, sprzyja budowaniu więzi w rodzinie, wspiera i uczy, jak być dobrym rodzicem, pomaga w sytuacjach kryzysowych. W ramach projektu „W rodzinie siła”, podobnie jak w latach ubiegłych, prowadzone będą bezpłatne konsultacje z psychologiem i pedagogiem specjalnym, terapia rodzinna, zajęcia terapeutyczne dla dzieci z problemami emocjonalnymi i ich rodzin, spotkania tematyczne dla rodziców/opiekunów. Przyjazną formą sprzyjającą poprawie kondycji fizycznej będą wyjścia plenerowe. Sobotnie spotkania przy grach planszowych i „nie tylko”, rozmowy „przy kawie” oraz rodzinne spotkania ze sztuką w kinie, teatrze i filharmonii będą z jednej strony integrować, z drugiej wzbudzać zainteresowanie kulturą.

Saskie Centrum Rodziny jest miejscem dla całej rodziny, w którym stawiamy na integrację międzypokoleniową. Formuła Centrum obejmuje zarówno rodziców/opiekunów, dziadków i dzieci z terenu Warszawy. W pierwszej kolejności dotyczy ona posiadaczy Karty Warszawiaka i Młodego Warszawiaka. Sama lokalizacja stwarza duże możliwości, gdyż Centrum znajduje się w sercu Saskiej Kępy, w kamienicy z ogródkiem, gdzie w ciepłe dni można spędzać czas przy grach planszowych, z kubkiem kawy czy herbaty. Dlatego oprócz konkretnych form wsparcia rodziny w postaci poradnictwa chcemy wzmocnić w niej więź, proponując alternatywne formy spędzania czasu, tak aby umieć cieszyć się każdą wspólną chwilą i pielęgnować wzajemne relacje.

A zatem: można tu wpaść, usiąść i nic nie robić, zatrzymać się nad kubkiem kawy z uśmiechem, wsparciem, życzliwością. Innym razem – spontanicznie i naturalnie pobawić się z dzieckiem, poczytać, posłuchać muzyki…, odpocząć.

„Saska Kępa dobrym miejscem dla poradnictwa rodzinnego”, to zaproszenie Saskiego Centrum Rodziny do udziału w projekcie, którego działania będą realizowane od września do grudnia 2015 roku. W ramach projektu zapewnimy warszawskim rodzinom:

1. Konsultacje psychologiczne oraz terapię rodzinną.
  2. Konsultacje pedagogiczno-wychowawcze.
  3. Konsultacje prawne z zakresu prawa rodzinnego.
  4. Bajkoterapię, jako jedną z metod wspierającą dzieci w różnego rodzaju problemach, trudnych sprawach czy zachowaniach, z którymi nie potrafią sobie poradzić.
  5. Grykowisko, czyli sobotnie spotkania rodzinne przy planszówkach i nie tylko, dla rodziców i dzieci od 3 do 100 lat.
  6. Kuferek z pomysłami, czyli czas na niespieszne pogawędki lub poważne dyskusje na tematy wychowawczo-rodzinne, chwile swobodnego bycia razem i budowania atmosfery zgodnie z potrzebami i dużych i małych.
Zajęcia

Zajęcia odbywać się będą w Saskim Centrum Rodziny Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej przy ul. Francuskiej 34.

Więcej informacji oraz zapisy: 22 / 616-19-14   lub    506 804 516,      saskie.centrum@caritas.pl, www.saskie-centrum.caritas.pl

Szczegółowy harmonogram zostanie Państwu przekazany w sierpniu. Już dziś, serdecznie zapraszamy.

Bez tytułu                  Projekt współfinansuje                       wm