rodzinna kepa - Łaźnia mobilna

Strona główna / Programy / Dla bezdomnych / Łaźnia mobilna

Łaźnia mobilna

aźnia nowa lokalizacja - Łaźnia mobilna

W ramach kompleksu placówek przy ul. Grochowskiej 111/113 w Warszawie Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej prowadzi następującą działalność:

• jadłodajnię dla osób bezdomnych i ubogich czynną od poniedziałku do piątku w godzinach 10.00-14.00,
  • łaźnię dla osób bezdomnych, która jest czynna od poniedziałku do piątku w godzinach 10.00-14.00,
  • Ogrzewalnię, spełniającą standardy określone w załączniku nr 4 do Rozporządzenia Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 27 kwietnia 2018 r. Ogrzewalnia składa się z dwóch pomieszczeń. Zapewnia 25 miejsc dla kobiet i 25 miejsc dla mężczyzn. Służy osobom bezdomnym, które z powodu braku stałego miejsca pobytu nie mają innych możliwości zabezpieczenia się przed zimnem i brakiem dachu nad głową. Osoby przebywające w ogrzewalni mają zapewnione: pobyt w temperaturze min. 18°C, miejsca do siedzenia, pomieszczenia oświetlone, skorzystanie z toalety i umywalki, ciepłych napojów, w razie potrzeby dostępna jest bielizna oraz wymiana odzieży, ręcznik w przypadku kąpieli w Łaźni oraz opiekę opiekuna w placówce. Jest ona czynna:

1. w okresie od 1 do 30 września w trybie nocnym od godziny 19 do 7 rano przez 7 dni w tygodniu
    2. w okresie od 1 października do 30 kwietnia przez 24 godziny przez 7 dni w tygodniu.