W roku 2023 zrealizowany został ostatni dziewiąty podprogram w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (POPŻ), którego celem było ograniczenie ubóstwa poprzez świadczenie pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym.
W trakcie realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa w latach 2014-2023 wartość zakupionej żywności wyniosła przeszło 2 mld zł. Do magazynów organizacji partnerskich dostarczono ponad 475 tys. ton artykułów spożywczych. Łącznie do odbiorców końcowych POPŻ trafiło 49 mln paczek żywnościowych i 14 mln posiłków. Z pomocy żywnościowej średniorocznie korzystało około 1,3 mln beneficjentów.
Oprócz dystrybucji żywności organizacje partnerskie przeprowadziły ponad 60 tys. działań towarzyszących (warsztaty kulinarne, dietetyczne, programy edukacyjne o zasadach zdrowego żywienia i przeciwdziałaniu marnotrawieniu żywności oraz inne działania). W latach 2015-2023
z działań towarzyszących średniorocznie korzystało blisko 130 tys. beneficjentów.
W celu ukazania i podkreślenia pozytywnych zmian jakie Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 spowodował w życiu mieszkańców Polski, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zrealizował reportaże dotyczące różnych form wsparcia oferowanych przez POPŻ, do udziału których zaprosił przedstawicieli Organizacji partnerskich bezpośrednio zaangażowanych w dystrybucję żywności
i realizację działań towarzyszących tj. Federację Polskich Banków Żywności, Caritas Polska, Polski Komitet Pomocy Społecznej Polski Czerwony Krzyż oraz Kościół Starokatolicki w RP, a także osoby korzystające z Programu.
Materiały: Caritas Polska