Centrum Interwencji Kryzysowej „Dom Otwartych Serc” Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej w Otwocku przy ul. Tadeusza 22 wspiera swoją działalnością osoby dotknięte problemem przemocy, osoby doświadczające różnorakich sytuacji kryzysowych, takich jak bezdomność, uzależnienia, utrata pracy. W sposób szczególny swoje działania Centrum Interwencji Kryzysowej poprzez możliwość zatrzymania w hostelu, kieruje do kobiet – matek z dziećmi, które ze względu na różnego rodzaju sytuację kryzysową zostały zmuszone do opuszczenia dotychczasowego miejsca zamieszkania. Placówka zapewnia całodobowy pobyt. W Centrum Interwencji Kryzysowej dwóch psychologów oraz specjalista do spraw przemocy – udzielają wsparcia i prowadzą poradnictwo psychologiczne, prawne, socjalno-bytowe. Placówka udziela również wsparcia rzeczowego w postaci podstawowych produktów żywnościowych oraz artykułów chemicznych i higienicznych.

Projekt współfinansowany przez Zarząd Powiatu Otwockiego