rodzinna kepa - "PODPROGRAM 2016" Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym - FEAD

Strona główna / Programy / Patologia rodziny Dla rodzin / “PODPROGRAM 2016” Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym – FEAD

Od sierpnia 2016 roku do końca czerwca 2017 Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej wydała żywność dla ponad 8300 osób zakwalifikowanych do programu. Osoby najbardziej potrzebujące otrzymały między innymi cukier, mleko, ser, ryż, makaron, olej rzepakowy, powidła śliwkowe, koncentrat pomidorowy, pasztet, szynkę, fasolę białą, marchewkę z groszkiem oraz herbatniki. Pomoc można było uzyskać w 37 punktach wydawania żywności. Głównie były to parafie, ośrodki pomocy społecznej, jadłodajnie i placówki prowadzone przez Caritas oraz inne współpracujące organizacje.
Caritas wspiera osoby i rodziny podlegające deprywacji materialnej, która polega na braku możliwości zaspokojenia potrzeb żywieniowych. Dlatego szczególną pomocą żywnościową podczas realizacji Podprogramu 2016 objęte były rodziny wielodzietne i dysfunkcyjne, które oczekiwały zwiększonej ilości produktów żywnościowych. Dostęp do pomocy żywnościowej zapewniony był bez jakiejkolwiek dyskryminacji i z poszanowaniem godności osób uprawnionych do otrzymania tej pomocy.
W ramach działań ze środków towarzyszących przeprowadzono 34 warsztaty. Program warsztatów dopasowany był do grupy odbiorców i zapewniał różne formy prowadzenia zajęć.