rodzinna kepa - Seniorzy wiele warci

Strona główna / Programy / Dla seniorów / Seniorzy wiele warci

Seniorzy wiele warci

Projekt „Seniorzy wiele warci” to wspólny projekt Fundacji A.R.T.  i Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej, adresowany do zamieszkujących na terenie Warszawy, a zwłaszcza Pragi-Północ, osób w wieku 60+ .

Dlaczego zwłaszcza Pragi-Północ?

Problem osób starszych nabiera w tej dzielnicy coraz większego znaczenia bowiem od roku 2013 odnotowuje się ujemny przyrost naturalny i przewagę liczby osób w wieku 60+ nad liczbą dzieci i młodzieży. Do tego dochodzą: często złe warunki mieszkaniowe oraz niekorzystna sytuacja materialna (na tle innych dzielnic m.st. Warszawy najniższe dochody na mieszkańca dzielnicy), która ogranicza dostęp do leczenia (zakupu leków), uczenia się, rekreacji czy aktywnego trybu życia osób starszych.

Głównym celem projektu „Seniorzy wiele warci” jest więc aktywizacja społeczna osób starszych, integracja w lokalnej społeczności.

Większość oferowanych aktywności odbywać się będzie w prowadzonych przez organizacje placówkach. Fundacja A.R.T. prowadzi od lutego 2017 r. Rodzinną Klubokawiarnię Praską przy ul. B.Sawinkowa 8.

Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej prowadzi od 2004 roku przy ul. 11-go listopada 17/19 placówkę wparcia dziennego Klub Alternatywny.

Dla lepszej komunikacji przygotowaliśmy dla Państwa stronę na FB, na której umieszczane będą wszystkie zajęcia, jak również galeria. Zapraszamy na stronę –  Seniorzy wiele warci

Zajęcia odbywać się będą od poniedziałku do piątku, według poniższego harmonogramu.
* poniedziałki i środy – Rodzinna Klubokawiarnia Praska
* wtorki, czwartki i piątki – Klub Alternatywny dla dzieci i młodzieży Caritas DWP

Projekt współfinansowany przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej

plakat 1 - Seniorzy wiele warci