rodzinna kepa - 1 %

W związku z wprowadzeniem zmianą sposobu rozliczania podatku dochodowego i wprowadzeniem od 15 lutego 2019 r. usługi e-PIT Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej przedstawia podstawowe informacje, którą pomogą w przekazaniu 1% podatku dochodowego na rzecz naszej Caritas.

Aby uzyskać dostęp do swojego zeznania podatkowego za 2018 r., przygotowanego w ramach usługi Twój e-PIT, nie trzeba składać żadnego wniosku ani przynosić dokumentów do urzędu skarbowego. Zeznanie będzie wystawione automatycznie i bezpłatnie dla wszystkich podatników, którzy rozliczają się na formularzach PIT-37 i PIT-38. Będzie je można sprawdzić od 15 lutego do 30 kwietnia 2019 r. wyłącznie elektronicznie na Portalu Podatkowym Ministerstwa Finansów (podatki.gov.pl).

Usługa wykorzystuje wyłącznie dane, które posiada administracja skarbowa. Są to informacje od pracodawców, dane z ubiegłorocznych zeznań dotyczące ulgi na dzieci czy informacje o organizacji pożytku publicznego, którą podatnik wskazał rok wcześniej.

Jeżeli podatnik chce skorzystać np.: z odliczenia darowizny na cele kultu religijnego, to uzupełnia swoje zeznanie samodzielnie, po zalogowaniu do usługi.

Zeznanie w usłudze e-PIT jest wypełnione dla podatnika indywidualnie. Sposób rozliczenia można zmienić na wspólny z małżonkiem lub jako osoba samotnie wychowująca dzieci. Aby to zrobić również wystarczy się zalogować do usługi i wybrać odpowiednią opcję.

Poniżej przedstawiamy przewodnik zawierający kolejne kroki, których wykonanie umożliwi przekazanie 1% podatku dochodowego na rzecz Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej. Przypominamy numer KRS, który należy wybrać we właściwym okienku: 0000223182.

Przewodnik przekazania 1%

1 procent - 1 %