Środowiskowy Dom Samopomocy w Radzyminie typu B jest ośrodkiem wsparcia dla osób z niepełnosprawnością intelektualną oraz z niepełnosprawnością intelektualną ze sprzężeniami dla min. 25 osób przy czym zgodnie z Rozporządzeniem liczba uczestników może być większa o 20 % jeśli z przyczyn niezależnych pojawią się częste nieobecności osób już będących uczestnikami ŚDS. Głównym celem działania Domu jest zapewnienie osobom intelektualnie niepełnosprawnym właściwej rehabilitacji oraz rewalidacji psychicznej i społecznej. Program wspierająco – aktywizujący realizowany przez ośrodek pomaga uczestnikom w rozwijaniu ich umiejętności społecznych, zwiększaniu stopnia samodzielności i umiejętności samoobsługi, kształtowaniu i rozwijaniu zainteresowań, ale również ma na celu wsparcie ich środowiska rodzinnego. Różnorodne zajęcia oferowane w trakcie realizacji zadania w formie grupowych i indywidualnych treningów w pracowniach tematycznych mają na celu nie tylko poprawę sprawności funkcjonowania w codziennym życiu ale mają pomóc osobom niepełnosprawnym intelektualnie w jak najpełniejszym uczestniczeniu w życiu społecznym, w rodzinie i w środowisku lokalnym. Podejmowane działania będą ukierunkowane również na integrowanie uczestników Domu ze środowiskiem, poprzez współpracę z ośrodkami wsparcia społecznego i kultury oraz udział w imprezach sportowych, turystyczno-edukacyjnych oraz kulturalno-artystycznych

Projekt jest finansowany ze środków Powiatu Wołomińskiego

Starostwo Powiatowe w Wołominie