rodzinna kepa - „Warto pomagać"

Dnia 12 lutego 2017r. w Zespole Szkół  im. Rodziny Wyleżyńskich w Wielgolesie podczas choinki szkolnej  wolontariusze SKC wraz z opiekunami zorganizowali IV akcję charytatywną. Hasło tegorocznej akcji  brzmiało „Warto pomagać”, a celem było zebranie pieniędzy na doposażenie pracowni dla  uczniów  edukacji wczesnoszkolnej. Do udziału w naszej akcji zaprosiliśmy Radnego Powiatu przedstawicieli Urzędu Gminy, Rady Gminy, sołtysów, przedstawicieli Banku Spółdzielczego. Przybyli również bardzo licznie nasi uczniowie i absolwenci wraz z całymi rodzinami. Młodsi  uczniowie pod kierunkiem swoich wychowawczyń  przygotowali część artystyczną. Na nasze zaproszenie przybył i wystąpił oczywiście charytatywnie zespół CMB na czele z naszym Księdzem Proboszczem, a do tańca zaprosił wszystkich DJ.
Uczniowie i nauczyciele oraz pracownicy szkoły zorganizowali różnorodne stoiska, gdzie można było zjeść kiełbaskę i kaszankę z grilla, frytki, przepyszne ciasto, które upiekli rodzice, gofry, popcorn,watę cukrową, a także napić się kawy, herbaty, gorącej czekolady lub czegoś zimnego. Można było również zakupić przetwory z domowej spiżarni, które podarowali nam oczywiście rodzice, a także używane książki o bardzo różnej tematyce dla dzieci i dla dorosłych. Nasza absolwentka wraz mamą naszych uczniów – obie fryzjerki – pełniły dyżury w kąciku urody wykonując przepiękne fryzury. Dużym powodzeniem zwłaszcza naszych najmłodszych pociech cieszyło się stoisko na którym malowano  twarze.
Podczas  tegorocznej akcji charytatywnej  w szkole w dniu 12.02.2017 r. zebrano kwotę 2946 zł. Oprócz tego wolontariusze SK Caritas wraz z opiekunami  zebrali 1309 zł. podczas kiermaszu świątecznego w kościele w czasie Adwentu. W sumie ogółem zebrano 4255 zł.