Narodowy Bank Polski i Poczta Polska upamiętniły jubileusz 30-lecia Caritas Polska. W siedzibie organizacji zaprezentowano 6 października pamiątkową monetę i znaczek pocztowy, poświęcone rocznicy wznowienia działalności największej charytatywnej instytucji polskiego Kościoła katolickiego.

– To dla nas wielki zaszczyt, bo doskonale zdajemy sobie sprawę, że są to formy uhonorowania zarezerwowane dla wyjątkowych wydarzeń, instytucji i postaci. Bardzo za te piękne gesty dziękujemy – zwrócił się do przedstawicieli NBP i Poczty Polskiej ks. dr Marcin Iżycki, dyrektor Caritas Polska, po czym przedstawił w skrócie działalność organizacji. W swoim wystąpieniu zaakcentował wszechstronność i wielowymiarowość pomocy udzielanej przez Caritas. Organizacja odpowiada na całą gamę współczesnych problemów, pomagając dzieciom z rodzin potrzebujących wsparcia, uzdolnionej młodzieży, seniorom, osobom bezdomnym, niepełnosprawnym, chorym, migrantom i uchodźcom, a także polskiej służbie zdrowia – zwłaszcza podczas pandemii. Za granicą niesie pomoc ofiarom konfliktów zbrojnych, głodu, klęsk żywiołowych i katastrof, w takich krajach jak Syria, Jemen, Wenezuela, czy Liban i w wielu innych miejscach na świecie.

Współcześni samarytanie

– Serdecznie dziękujemy Narodowemu Bankowi Polskiemu i Poczcie Polskiej za to, że te 30 lat naszych starań doceniły i postanowiły utrwalić dla potomności – powiedział dyrektor Caritas Polska.
– 10 tys. sztuk srebrnej monety, którą właśnie wyemitował NBP, trafi do kolekcjonerów. Dziś można nabyć taką monetę na stronie internetowej NBP, w kasach. Co się z nią dalej stanie? Przez chwilę będzie cieszyć kolekcjonerów, którzy wezmą ją do ręki, ale później przetrwa zapewne wiele lat. Mam nadzieję że w przyszłości osoby, których może dziś jeszcze nie ma na świecie, dostrzegą, co miała przekazać. Nie tylko o tym, czego Caritas dokonała, ale również o tym, czego jeszcze dokona dla tych, którzy nie mają wiele. Dzielić się można nie tylko monetami, ale też pomocą, miłosierdziem – podkreśliła Barbara Jaroszek, dyrektor Departamentu Emisyjno-Skarbcowego NBP, dziękując Caritas Polska za współpracę w przygotowaniu okolicznościowej monety.
Wartościowa pamiątka
– O Caritas Polska słyszymy na całym świecie i ten znaczek będzie przyklejany na listy wysyłane nie tylko w Polsce ale i na cały świat. Dwa miliony sztuk to cały nakład, są to znaczki obiegowe, które trafią do milionów adresatów. Kiedy rozmawialiśmy z dyrektorem biura filatelistyki o tym, co zrobić, aby uhonorować we właściwy sposób Caritas Polska, pomyśleliśmy, że oczywiście Wigilijna Świeca Caritas powinna być jakoś uwieczniona. I jest uwieczniona, w formie datownika – tak o kulisach powstania znaczka pocztowego, poświęconego jubileuszowi Caritas, opowiadał Wiesław Włodek, wiceprezes zarządu Poczty Polskiej.