Zabawki, słodycze, a także edukacyjne kolorowanki uczące bezpiecznych zachowań w czasie epidemii – takie zestawy trafią z okazji Dnia Dziecka do najmłodszych dzięki akcji Caritas, a już wkrótce podopieczni świetlic prowadzonych przez tę organizację będą mogli się cieszyć nowymi komputerami.

W całej Polsce Caritas diecezjalne prowadzą różnego typu placówki zajmujące się na co dzień dziećmi potrzebującymi opieki lub wsparcia, m.in.świetlice środowiskowe i socjoterapeutyczne. Pracownicy i wolontariusze Caritas zajmują się też małymi podopiecznymi w parafiach, klubach i ośrodkach leczniczych. Wszystkim starają się okazywać jak najwięcej serca podczas codziennej pracy, ale Dzień Dziecka jest okazją, aby tę serdeczność i troskę okazać najmłodszym w sposób szczególny – mówi ks. Marcin Iżycki, dyrektor Caritas Polska.
Zwykle w Dniu Dziecka odbywa się wiele imprez dla dzieci, ale w tym roku przygotowanie takich wydarzeń było niemożliwe ze względu na zalecenia sanitarne związane z epidemią koronawirusa. Caritas pamięta jednak o najmłodszych, przygotowaliśmy dla nich:

Pudełka Szczęścia

– czyli paczki upominkowe, które – jak mamy nadzieję – sprawią dzieciom radość – dodaje dyrektor Caritas Polska. – Ponad dziesięć tysięcy Pudełek Szczęścia będziemy mogli rozdać dzieciom dzięki pomocy naszych partnerów: producenta pudełek – firmy Mondi, koncernu NESTLE, który zapewnił słodycze, sieci TESCO, która dostarczyła słodycze i zabawki oraz wydawnictw Jedność i Dwie Siostry, a także lokalnych firm, które przekazały darowizny do Caritas diecezjalnych.Sieć sklepów Biedronka wsparła tę akcję kwotą 200 tys. zł oraz tysiącami maskotek Słodziaków. Wszystkim gorąco dziękujemy za wsparcie – mówi Małgorzata Jarosz-Jarszewska z Caritas Polska.

Prezentobus u „mocarzy”

Prezenty, za pośrednictwem diecezjalnych Caritas, trafią nie tylko do ich podopiecznych, ale także do dzieci z zaprzyjaźnionych instytucji, takich jak domy dziecka i ośrodki opiekuńcze. Jedną z takich instytucji jest Zespół Szkół i Placówek Specjalnych w Mocarzewie (gm. Sanniki, woj. mazowieckie) prowadzony przez siostry zmartwychwstanki. W poniedziałek 1 czerwca dotrze tu prezentobus Caritas Polska, aby obdarować podopiecznych sióstr – dzieci i młodzieży z różnymi rodzajami niepełnosprawności. Przez siostry ich podopieczni są zwani „mocarzami”, ze względu na promieniejącą z nich moc, z jaką stawiają czoła napotkanym problemom. Caritas Polska wspiera ważną inicjatywę sióstr zmartwychwstanek, które zbierają fundusze na budowę domu mającego służyć ich wychowankom po osiągnięciu przez nich pełnoletności. – Dla podopiecznych sióstr i dla rodziców tych młodych ludzi ukończenie tej budowy, a następnie wyposażenie i uruchomienie domu, oznacza bezpieczną przyszłość. Każdy, kto zna codzienność tych rodzin wie, jakie to dla nich ważne – podkreśla ks. Marcin Iżycki.

Setki komputerów dla dzieci.

W Polsce wciąż są rodziny, których nie stać na zapewnienie dzieciom materiałów edukacyjnych, zajęć rozwijających zdolności, a także wyjazdów wakacyjnych. Niedostatek rodzi trudności w szkole, a czasem nawet stygmatyzuje. Caritas stara się już od 30 lat odpowiadać na te problemy realizując programy takie, jak „Wakacyjna Akcja Caritas”, „Skrzydła”, „Dwa talenty” czy „Tornister pełen uśmiechów”, których zadaniem jest wyrównywanie szans dzieci z rodzin potrzebujących wsparcia. W tym roku epidemia wymusiła zmianę planów dotyczących wyjazdów wakacyjnych, a przed organizacjami pomagającymi dzieciom postawiła też nowe wyzwania. – Okazało się, że wielu uczniów, którzy nie mają komputerów, a czasem też dostępu do Internetu, nie mogło uczestniczyć w zajęciach szkolnych on-line. Dlatego Caritas Polska wraz z Fundacją Pro Caritate kupiły blisko 330 laptopów, które wkrótce przekażemy diecezjalnym Caritas. Sprzęt ma służyć dzieciom, które dotąd były pozbawione możliwości korzystania z komputerów – informuje ks. Marcin Iżycki.Pomoc Caritas adresowana do najmłodszych nie ustaje przez cały rok. Akcję „Tornister pełen uśmiechów” można wesprzeć wysyłając SMS o treści TORNISTER na numer 72052 (koszt 2,46 zł).  O wszystkich inicjatywach Caritas na rzecz dzieci potrzebujących wsparcia przeczytasz na stronie www.caritas.plw zakładce „Pomoc w Polsce”.

CaritasCaritas to największa organizacja dobroczynna w Polsce. Pomaga setkom tysięcy potrzebujących w kraju i za granicą. Struktura Caritas w Polsce składa się̨ z CaritasPolska, którapełni funkcję koordynatora projektów ogólnopolskich i zagranicznych oraz z 44Caritasdiecezjalnych,które niosą̨ bezpośrednią̨ pomoc potrzebującym. Caritas Polska od trzech lat dynamicznie zwiększa skalę działania. W 2019 roku jej wydatki na działalność́ dobroczynną przekroczyły rekordowy pułap 100 milionów złotych W tym roku obchodzimy 30 -lecie działalności Caritas w Polsce.Organizacja jest częścią̨ sieci Caritas Internationalis i Caritas Europa.

Dział Komunikacji Caritas Polska
e-mail: komunikacja@caritas.org.pl