Głównym celem placówki wsparcia dziennego w formie opiekuńczej jest realizacja zadania w zakresie zwiększenia dostępności do pomocy specjalistycznej dla dzieci i młodzieży z rodzin dotkniętych uzależnieniami oraz dysfunkcjami utrudniającymi prawidłowe funkcjonowanie w środowisku z Dzielnicy Praga-Północ m.st. Warszawy. Niezbędne jest zaproponowanie dzieciom i młodzieży alternatywy dla patologicznych wzorców środowiska poprzez wzmocnienie emocjonalne uczestników oraz zachęcenie do korzystania z tej pomocy. Cele szczegółowe zadania „KLUB ALTERNATYWNY – Twórcza Młodzież Pragi” koncentrują się wokół: * wspierania rodziny w procesie wychowania i opieki, zwiększania kompetencji wychowawczych rodziców/opiekunów prawnych podczas spotkań wsparciowo-edukacyjnych; * rozwijania umiejętności konstruktywnego spędzania wolnego czasu, a także umożliwienia wszechstronnego rozwoju zainteresowań poprzez zapewnienie wachlarza zajęć dla dzieci/młodzieży jako alternatywy do podejmowania zachowań ryzykownych; * wyrównywania szans edukacyjnych poprzez systematyczne odrabianie lekcji oraz wyrównywanie braków edukacyjnych; * wyrównywanie szans społecznych dzieci/młodzieży z terenu Dzielnicy Praga-Północ m.st. Warszawy, ze szczególnym uwzględnieniem dzieci/młodzieży z rodzin z problemem alkoholowym, zagrożonych przemocą i wykluczeniem społecznym; * promowania stylu życia wolnego od agresji poprzez zajęcia terapeutyczne, przestrzeganie ustalonych norm i zasad oraz dostarczenie umiejętności radzenia sobie z emocjami w sytuacjach kryzysowych

Projekt jest finansowany ze środków Urzędu Miasta Stołecznego Warszawy – Dzielnica Praga-Północ