Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej, Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Otwocku oraz Amest Otwock sp. z o.o. rozpoczęli akcję charytatywną wspierania osób starszych i chorych podczas pandemii koronawirusa. Kilkadziesiąt osób potrzebujących na terenie powiatu otwockiego regularnie będzie otrzymywać paczki z żywnością i środkami higieny. Pomoc trafi bezpośrednio do domów potrzebujących tak, aby ograniczać ryzyko ich zarażenia.

W sytuacji ogłoszonego stanu zagrożenia epidemicznego trzy organizacje: Amest Otwock Sp. z o.o., Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej i Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Otwocku podjęły współpracę ukierunkowaną na niesienie pomocy seniorom, osobom samotnym i chorym, potrzebującym wsparcia w chwili obecnej.

Pracujemy razem, aby ułatwić osobom potrzebującym dostęp do produktów pierwszej potrzeby i ograniczyć konieczność ich wychodzenia z domu do miejsc, w których istnieje ryzyko zarażenia się wirusem. Przekazujemy paczki zawierające m.in.: środki higieny, wodę, produkty zbożowe, warzywa w słoikach, owoce w puszkach, produkty mleczne. Będą one dostarczane do miejsc zamieszkania osób starszych kilkukrotnie do Świąt Wielkanocnych. Zostały one zakupione i przygotowane przez pracowników naszych organizacji, którzy również zajmą się ich dostarczeniem. Wsparcie w całości finansuje Amest-Otwock sp. z o.o.zaznacza ks. Kamil Chojnacki, dyrektor Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej.

Inicjatywy pomocy wyszła ze strony przedsiębiorstwa Amest Otwock Sp. z o.o., Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej oraz Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Otwocku. – Jest to przykład udanej współpracy lokalnego biznesu, instytucji charytatywnej Kościoła katolickiego oraz instytucji pomocowej władz samorządowych. Dzięki temu 50 potrzebujących, wymagających szczególnej opieki osób, którzy w czasie epidemii są najbardziej narażeni i podatni na negatywne skutki choroby, otrzyma konkretne wsparciedodaje ks. Kamil Chojnacki.

Wspólny projekt ma na celu ochronę zdrowia osób objętych opieką Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Otwocku oraz doraźnie Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej. Jednocześnie jest to wyraz społecznej odpowiedzialności biznesu. Prezes firmy Amest Otwock, który przekazał na ten cel środki finansowe, podkreślił, jak ważna jest wzajemna pomoc lokalnej społeczności i wspólna wrażliwość społeczna Kościoła, władz samorządowych i miejscowego przedsiębiorstwa.

W tym trudnym czasie musimy być solidarni z osobami, które szczególnie nas potrzebują. To nasz moralny obowiązek. Cieszę się, że możemy nieść pomoc z zaufanymi i szanowanymi organizacjami takimi, jak Caritas i Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie. Dbajmy o siebie i innych. Okres pandemii to próba dla człowieczeństwa podkreśla Felice Scoccimarro, prezes zarządu Amest Otwock sp. z o.o.

Więcej informacji udziela:

Włodzimierz Wieczorek