rodzinna kepa - Kalendarz charytatywny 2020 Caritas DWP

Strona główna / Aktualności / Kalendarz charytatywny 2020 Caritas DWP

Kalendarz charytatywny 2020 Caritas DWP

kalendarz Caritas 2020

Prezentujemy Państwu edycję charytatywnego kalendarza Caritas.
Dochód ze sprzedaży zostanie przeznaczony na wsparcie działalności statutowej Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej.

kalendarz Caritas 2020 - wnętrze

Będąc Organizacją Pożytku Publicznego
Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej prowadzi  blisko 40 placówek:

Medyczne – przychodnie Narodowego Funduszu Zdrowia, długoterminową opiekę medyczną w tym w fazie terminalnej, hospicja domowe oraz wypożyczalnię sprzętu rehabilitacyjnego.
Socjalne – Warsztaty Terapii Zajęciowej,  Środowiskowe Domy Samopomocy, Dom Samotnej Matki, Domy Dziennego Pobytu, Ośrodki Interwencji Kryzysowej, Centrum Charytatywno–Opiekuńcze, Katolicki Ośrodek Duszpasterstwa Specjalnej Troski  oraz jadłodajnię dla bezdomnych i potrzebujących.
Wychowawcze – świetlice środowiskowe w Otwocku, kilka w Warszawie i Legionowie oraz Saskie Centrum Rodziny i Specjalny Ośrodek Wychowawczy dla dziewcząt.
Inne – Punkty wydawania odzieży, Ośrodek Charytatywno–Opiekuńczy w Słupnie oraz “Pierogarnię  u Aniołów”

kalendarz Caritas 2020 podgląd

Caritas  Diecezji Warszawsko-Praskiej uczestniczy w wielu ogólnopolskich programach i akcjach pomocowych takich jak: Jałmużna Wiekopostna (Skarbonka), Wielkanocne Dzieło Caritas (paschaliki), Tydzień Miłosierdzia, Wakacyjna Akcja Caritas, Program Skrzydła, Kromka chleba, Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom, Światowy Dzień Chorego, Kampania 1%, Tornister pełen uśmiechów, Ogólnopolska Zbiórka Żywności: Tak – Pomagam. Prowadzi także akcje diecezjalne:  Podziel się ciepłem na zimę, Wirtualna choinka, Gala wolontariatu, Akcja Mikołaj.

Kalendarze są rozprowadzane przez Parafialne Zespoły Caritas działające przy większości parafii naszej diecezji.