W hołdzie św. Janowi Pawłowi II wolontariusze Szkolnego Koła Caritas przy Szkole Podstawowej nr 12 w Otwocku, 9 października przeprowadzili akcję: Barwy papieskie. Uczniowie szkoły byli zaproszeni do przebrania się w kolory żółte i białe, na drzwiach sal wolontariusze umieścili myśli św. JP II. W szkole czuło się wyjątkowy nastrój i żywą obecność naszego Wielkiego Polaka.
Natomiast 11 października wolontariusze uczcili XX Dzień Papieski przygotowując w Parafii Zesłania Ducha Świętego oprawę liturgiczną Mszy św. dla dzieci. W duchu wdzięczności za pontyfikat św. Jana Pawła II, do przygotowanej okolicznościowej dekoracji zostały przyniesione 3 zapalone świece.
Dziękujemy Ci Janie Pawle II, że potrafiłeś mówić do nas ludzi młodych, że miałeś tyle siły i odwagi, by zanieść Boga tam, gdzie nikt z nas sobie nie wyobrażał.
Dziękujemy, że mówiłeś co jest najważniejsze w życiu.
Dziękujemy, że uczyłeś nas spoglądać dokoła i widzieć bliźniego –
takimi słowami, młodzież dziękowała, za Wielkiego Polaka św. Jan Paweł IINie zabrakło też pieśni „Barka” w wykonaniu parafialnej scholi.