XXIV Światowy Dzień Chorego | Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej

XXIV Światowy Dzień Chorego

W Światowy Dzień Chorego przypadający na 11 lutego 2016 roku, małych pacjentów szpitala przy ul. Niekłańskiej odwiedzili: biskup diecezjalny warszawsko-praski Abp Henryk Hoser, dyrektor Caritas Diecezji Warszawsko Praskiej – ks.Dariusz Marczak oraz Kazimierz Szałata prezes Fundacjj  Raoula Follereau.

W częsci oficjalnej z udziałem zarządu i personelu szpitala, mali chorzy otrzymali świadectwo bycia misjonarzem. Wizytę uświetnił występ zespołu “Klezmersi” oraz Dariusz Malejonek – członek zespołu “Arka Noego”. Dzięki sponsorowi Jeronimo Martins Polska pacjenci otrzymali upominki, które wywołały uśmiech na ich twarzach. Dziękujemy harcerkom z Zielonki za świetna animację.

Ks. Abp odwiedził także chorych leżących w  salach na których odbył indywidualne rozmowy z pacjentami.

Bp Marek Solarczyk przewodniczył mszy św. koncelebrowanej w Szpitalu Centrum Zdrowia Dziecka w Międzylesiu.

– Niech słowa Chrystusa mówiące, że „Wszystko jest możliwe dla tego, kto wierzy” będą dla nas zachętą do tego, abyśmy każdego dnia na drogach naszego życia potrafili odpowiadać: „Wierzę, zaradź mojemu niedowiarstwu” – mówił Ksiądz Biskup, nawiązując do słów, będących zawołaniem Jego posługi biskupiej (Mk 9, 23).