Wakacje w świetlicach i klubach Caritas minęły bardzo szybko. Jednak, mimo niepogody dobrze wykorzystaliśmy czas wakacji.

Poszczególne świetlice i kluby organizowały wycieczki na basen, kręgielnię. Hitem tegorocznych wakacji w placówce przy ul. Korkowej 27 w Warszawie były wycieczki rowerowe.  W każdym tygodniu odbywały się jedna lub dwie tego typu wyprawy. Dzięki temu mogliśmy moczyć nogi w Świdrze, poznać historię zestrzelonego samolotu alianckiego, który leciał nad Warszawę z pomocą w czasie powstania warszawskiego. Dane nam było także zobaczyć, chyba jedyny w Polsce, pomnik poświęcony łączniczkom AK w Józefowie. Innego dnia wspólnie podążyliśmy do katedry warszawsko-praskiej pod wezwaniem św. Michała Archanioła i św. Floriana. Odwiedziliśmy po sąsiedzku p. Ewę w sklepie Caritas „Betlejem”. P. Ewa ugościła nas bułkami i pyszną herbatką.  Staraliśmy się łączyć wyprawy rowerowe z poznawaniem ciekawych miejsc, historii Warszawy i okolic.

Wyprawy rowerowe tak bardzo przypadły wszystkim do gustu, że będziemy je kontynuować w ciągu roku szkolnego, w każdy piątek. Zapraszamy wszystkich chętnych w piątkowe popołudnia. Ważne by mieć sprawny rower, kask i dobry humor. Telefon do Świetlicy Caritas przy ul. Korkowej 27 w Warszawie 22 812 72 76, tam można uzyskać więcej informacji.

Autorka materiału: Paulina Rozynek