Wycieczka uczestników ŚDS w Radzyminie | Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej

Wycieczka uczestników ŚDS w Radzyminie

W dniach 20-22.06.2017 roku uczestnicy ŚDS Radzymin wraz z opiekunami pojechali na trzydniową wycieczkę do Wrocławia aby zobaczyć zabytki tego przepięknego miasta.  Po przybyciu na miejsce spotkali się  z panią przewodnik, która w sposób bardzo obrazowy i piekny opowiedziała o historii tego miasta dzięki czemu kilkukilometrowa trasa po Starym Mieście poprzez. Ratusz, Plac Solny, Ostrów Tumski, Katedrę św. Jana Chrzciciela, nie była aż tak długa. Połowa osób znalazła jeszcze siłę aby obejrzeć tego dnia pokaz Fontanny Multimedialnej na Pergoli. Następny dzień obfitował również w nie lada atrakcje gdyż osławiony już z programów telewizyjnych Wrocławski Ogród Zoologiczny wraz z Afrykanarium stał się nie lada  wyzwaniem ze względu na jego rozległy teren. Odpocząć można było dopiero na statku podczas rejsu po Odrze.  Wieczorem zwiedzanie Ogrodu Japońskiego było tez inspiracją do różnych zmian w ogródku ŚDS-u w Radzyminie. Ostatniego dnia  seans w gmachu Panoramy Racławickiej z piękną prezentacją lektora na temat bitwy pod Racławicami,ale też i historii Polski tamtego okresu, zakończył tą wyczekiwaną przez wszystkich  wycieczkę.

Projekt „Prowadzenie dziennego środowiskowego domu samopomocy typu B dla 25 osób upośledzonych umysłowo na terenie miasta/gminy. Radzymin w latach 2016 -2019” realizowany w ramach dotacji przyznanej przez Powiat Wołomiński ze środków budżetu Państwa.