Wizyta studyjna studentek z Belgii w Caritas | Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej

Wizyta studyjna studentek z Belgii w Caritas

Dostaliśmy niedawno list i zdjęcia od studentek z Antwerpii, które pod koniec stycznia przyjechały do nas na wizytę studyjną. Cieszymy się, że doświadczenia Caritas w Polsce mogą być inspiracją także dla młodych osób z innych krajów. Zachęcamy do zapoznania się z Ich relacją.

Drogi Czytelniku,

Jestem Rosan van der Pol i wraz z Annabel Schouwstra studiujemy pedagogikę specjalną w Antwerpii (Belgia). Uczymy się jak wspierać dzieci, młodzież, osoby starsze, rodziny borykające się z wieloma problemami i osoby o szczególnych potrzebach. Zdecydowałyśmy się wyjechać na wizytę studyjną do Polski, bo nigdy tu nie byłyśmy; pomyślałyśmy, że wiele możemy się tu nauczyć.  Dzięki Caritas Polska i Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej udało nam się odwiedzić 31 stycznia 2017 r.  Katolicki Ośrodek Duszpasterstwa Osób Specjalnej Troski w Warszawie.

Na początku zostałyśmy bardzo serdecznie powitane przez jednego z podopiecznych. Nasz gospodarz, Mateusz opowiedział nam o codziennej pracy ośrodka. Byłyśmy bardzo zadowolone, że ten niezwykły zespół zaangażowanych ludzi pozwolił nam włączyć się w swoją codzienną pracę. Uważamy, że podopieczni są bardzo niezależni i pewni siebie. Uważamy, że to z powodu jasnej wizji ośrodka, którego głównym priorytetem jest włączenie społeczne. Byłyśmy pod wrażeniem tego, że w tym miejscu każdemu jest dawane tyle czasu, ile potrzebuje. Każdy może działać w swoim własnym tempie, zgodnie ze swoją osobowością. Oczywiście, słabo mówimy po polsku. Ale to nie stanowiło problemu! Wszyscy podopieczni byli bardzo nami zainteresowani i pomocni. Podobał nam się też bardzo wystrój wnętrz ośrodka: ciepły i przytulny, czuło się w nim domową atmosferę.  Jesteśmy pod wrażeniem zaangażowania i osiągnięć ks. Andrzeja Kowalskiego. Niesamowity ośrodek, niesamowita praca!

Dziękujemy wszystkim, dzięki którym mogłyśmy przeżyć to niezwykłe doświadczenie!

Pozdrawiamy serdecznie,

Rosan & Annabel