Niedziela 20 maja była kolejnym dniem, w którym uczestnicy projektu „W rodzinie siła” realizowanym w Saskim Centrum Rodziny mogli obcować ze sztuką.

Nie po raz pierwszy skorzystaliśmy z gościnności Teatru Dramatycznego, którego Dyrekcja jest nam bardzo życzliwa. Tym razem była to sztuka I nie było już nikogo w reżyserii Aleksandry Koniecznej na podstawie powieści Agathy Christie w tłumaczeniu Romana Chrząstowskiego. Trup na scenie ścielił się gęsto. Piękne damy i dżentelmeni w stylowych kostiumach z lat 30. ubiegłego wieku ciągle znikali ze sceny, nie mogąc się przeciwstawić przepowiedni zawartej w dziecięcej rymowance, którą znaleźli w swoich pokojach. Osobliwa scenografia z filmami puszczanymi w tle i dzieckiem ze sznurem świecących korali-lampek na szyi u jednych wywoływała dreszcz emocji, u innych uśmiech, a u innych….. No cóż ilu widzów, tyle możliwości interpretacji, bo teatr zawsze jest  miejscem magicznym, nawet jeśli aktorzy mają słabszy dzień lub reżyser nie do końca przemyślał koncepcję spektaklu.

Bardzo dziękujemy za zaproszenia, chętnie wrócimy tu przy następnej okazji.

Projekt dofinansowuje:

Autorka materiału: Elżbieta Matras