W dniach 28/29 maja 2011 w ramach projektu „W Rodzinie siła” realizowanego w Saskim Centrum Rodziny Caritas DWP mieliśmy po raz kolejny okazję skorzystać z gościnnej uprzejmości warszawskiego teatru. Tym razem był to teatr Dramatyczny. Bardzo życzliwa Dyrekcja teatru udostępniła nam bezpłatnie pulę biletów na dwa spektakle: „Szczęśliwe dni” w reżyserii Antoniego  Libery oraz „Persona. Ciało Simon” w reżyserii Krystiana Lupy. Oba spektakle, choć różne w formie i treści dostarczyły uczestnikom niezapomnianych wrażeń.

„Szczęśliwe dni” to sztuka Samuela Becketta, prawie monodram ze wspaniałą kreacją Mai Komorowskiej. W wielu momentach jej uwagi kierowane do publiczności budziły śmiech, ale był to gorzki śmiech. Bo spektakl mówił o ludzkiej samotności i niemożności nawiązania prawdziwego dialogu.

Drugie przedstawienie „Persona. Ciało Simon” to sztuka trudna, dla dojrzałych, poszukujących widzów. Sama złożona problematyka – autorka – Elżbieta Vogler mierząca się z rolą Simon Weil, a zarazem odkrywająca drogę duchowej przemiany bohaterki, którą ma zagrać – to już poważne wyzwanie intelektualne. Jeśli dodamy do tego śmiałe podejście do tematu reżysera i wybitne kreacje aktorskie, szczególnie Małgorzaty Braunek (oklaski na stojąco) i Andrzeja Szeremety, to uzyskamy pełen obraz spektaklu, do którego wraca się myślami i który na długo pozostaje w pamięci.

Dziękujemy serdecznie Dyrekcji teatru, która z wielką bezinteresowną życzliwością umożliwiła nam tak wspaniałe przeżycia.

Autorka materiału: Elżbieta Matras