„W Rodzinie siła”, to zaproszenie Saskiego Centrum Rodziny do udziału w kolejnej edycji projektu, którego działania realizowane będą od 1 grudnia 2016 do 30 listopada 2018 roku.

Centrum jest miejscem spotkań i wymiany doświadczeń, sprzyja budowaniu więzi w rodzinie, wspiera i uczy, jak być dobrym rodzicem, pomaga w sytuacjach kryzysowych. W ramach projektu „W rodzinie siła”, podobnie jak w latach ubiegłych, prowadzone są bezpłatne konsultacje z psychologiem i pedagogiem specjalnym, terapia rodzinna, zajęcia terapeutyczne dla dzieci z problemami emocjonalnymi i ich rodzin, spotkania tematyczne dla rodziców/opiekunów. Przyjazną formą sprzyjającą poprawie kondycji fizycznej są wyjścia plenerowe, natomiast sobotnie spotkania przy grach planszowych i „nie tylko”, rozmowy „przy kawie” oraz rodzinne spotkania ze sztuką w kinie, teatrze i filharmonii będą z jednej strony integrować, z drugiej wzbudzać zainteresowanie kulturą.

Saskie Centrum Rodziny jest miejscem dla całej rodziny, w którym stawiamy na integrację międzypokoleniową. Formuła Centrum obejmuje zarówno rodziców/opiekunów, dziadków i dzieci z terenu Warszawy. W pierwszej kolejności dotyczy ona posiadaczy Karty Warszawiaka i Młodego Warszawiaka. Sama lokalizacja stwarza duże możliwości, gdyż Centrum znajduje się w sercu Saskiej Kępy, w kamienicy z ogródkiem, gdzie w ciepłe dni można spędzać czas przy grach planszowych, z kubkiem kawy czy herbaty. Dlatego oprócz konkretnych form wsparcia rodziny w postaci poradnictwa chcemy wzmocnić w niej więź, proponując alternatywne formy spędzania czasu, tak aby umieć cieszyć się każdą wspólną chwilą i pielęgnować wzajemne relacje.

Zajęcia odbywać się będą w Saskim Centrum Rodziny Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej przy ul. Francuskiej 34.

Więcej informacji oraz zapisy: 22 / 616 19 14, 781 298 103, saskie.centrum@caritas.pl, www.saskie-centrum.caritas.pl

Zapraszamy

Projekt współfinansuje m.st. Warszawa