Trzęsienie ziemi we Włoszech | Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej

Trzęsienie ziemi we Włoszech

Trzęsienie ziemi o sile 6,2 w skali Richtera nastąpiło w środę 24.08.2016 r o godz. 3.36. Najbardziej poszkodowane rejony to m.in. miejscowości w regionach Lacjum, Umbria i Marche: Accumoli, Amatrice i Pescara del Tronto.

trzęsienie ziemi włochu_interia.pl

27.08.2016r w sobotę,  która jest we Włoszech dniem żałoby narodowej, odbył się pogrzeb państwowy 35 z 291 ofiar trzęsienia ziemi, które nawiedziło w środę środkowe Włochy. W uroczystościach żałobnych wzięli udział prezydent Sergio Mattarella i premier Matteo Renzi.

caritas italianaCaritas Italiana jest w stałym kontakcie z Caritas z terenów poszkodowanych diecezji, m. in. Rieti i Ascoli Piceno. Wolontariusze Caritas w Rieti już rozpoczęli dystrybucję żywności i niezbędnych artykułów pomocy potrzebującym. Caritas Italiana pracuje nad planem długofalowej pomocy poszkodowanym.

„Sytuacja jest straszna, dopiero o świcie, zobaczyłem skalę zniszczeń.” powiedział bp Giovanni D’Ercole Ascoli Piceno, który przybył kilka minut po pierwszym trzęsieniu ziemi do miejscowości Pescara del Tronto.”Pracujemy już z Caritas, by dotrzeć z pomocą do najbardziej potrzebujących.” – dodał. „Ne mogę nie wyrazić mojego wielkiego ubolewania i bliskości wszystkim osobom przebywającym na terenach dotkniętych wstrząsami. Wszystkim osobom, które utraciły swoich bliskich i które nadal są wstrząśnięte lękiem i przerażeniem. Jestem głęboko poruszony słysząc burmistrza Amatrice, mówiącego: „Mojego miasta już nie ma” i wiedząc, że wśród martwych są też dzieci.” – powiedział Papież Franciszek podczas środowej audiencji na Placu Świętego Piotra, wzywając wszystkich wiernych do solidarności modlitewnej i wsparcia materialnego poszkodowanych.

Jak poinformował rzecznik Caritas Polska – Paweł Kęska, w strefie trzęsienia ziemi we Włoszech działają specjaliści z Caritas Internationalis zajmujący się rozpoznaniem najpilniejszych i długofalowych potrzeb osób poszkodowanych. Na tej podstawie stworzone zostaną konkretne projekty, które będzie mogła wesprzeć międzynarodowa społeczność Caritas.

– Niezależnie od tego, działa doraźna realizowana przez Caritas Italiana. Na wsparcie tej pomocy Caritas Polska przekazała 50 tys. euro czekając na informacje o kolejnych projektach. Swoją pomoc doraźną przekazały już Caritas z Niemiec, Austrii i Belgii.

trzesienie ziemi-deon.pl

Wsparcie dla osób poszkodowanych przez trzęsienie ziemi

Caritas Polska

z dopiskiem WŁOCHY