Śniadanie Wielkanocne dla osób ubogich i samotnych | Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej

Śniadanie Wielkanocne dla osób ubogich i samotnych

Nie wszyscy mają możliwość podzielić się święconymi pokarmami z rodziną. Dlatego w jadłodajni przy ulicy Lubelskiej zostało zorganizowane świąteczne spotkanie wielkanocne. Jak co roku mogły się dziś spotkać osoby samotne i potrzebujące pomocy, mniej zaradne życiowo i chore. W spotkaniu uczestniczył Abp Henryk Hoser.

” Ten posiłek jest symboliczny i bardzo ważny dla człowieka,  nie tylko z tego powodu że je, ale również z kim go zje” – powiedział Arcybiskup Hoser. ” Warto podzielić się z drugim człowiekiem dobrymi wiadomościami, czasami nawet i bólem, cierpieniem i dolegliowościami. Bo cierpienie dzielone zmniejsza sie dwa razy, a radość dzielona zwiększa sie dwa razy.”

Takie uroczyste spotkanie z okazji Świąt Wielkanocnych i Bożego Narodzenia odbywa się cyklicznie co roku.  Poprzedniego dnia zostało rozdane potrzebującym i ubogim około 1500 paczek żywnościowych. Ale pomoc w jadłodajni im. Świętego Brata Alberta przy ulicy Lubelskiej świadczona jest codziennie.  Każdego dnia wydawanych jest około 700-1000 posiłków. W ogromnej części jest ono możliwe dzięki Państwa wsparciu, za które serdecznie dziękujemy.

Bardzo pomocne jest przekazanie 1% na działalność statutową Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej.