Polska nowym Betlejem | Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej

Polska nowym Betlejem

„Polska nowym Betlejem”- pod takim tytułem Szkolne Koła Caritas w SP nr 12 w Otwocku przygotowało jasełka bożonarodzeniowe.
„Nie w Betlejem, Galilei podłym mieście, ale w Polsce mały Jezus rączką gwiazdy pieścił. Matka Boska wieczorami lniane nitki przędła i śpiewała z prząśniczkami kolęda, kolęda.”
Ukazując, że Polska jest nowym Betlejem, w którym rodzi się Jezus, młodzi aktorzy uczcili również 100. rocznicę odzyskania niepodległości.  W jasełkach pojawiają się postacie ewangeliczne, ale również są akcenty typowo polskie np. pokłon Dzieciątku składają trzej polscy królowie: św. Jadwiga, Jan III Sobieski oraz Jan Kazimierz. Na końcu swoje orędzie do narodu wygłasza anioł Polski zachęcając do wierności i trwania przy Bogu. Przedstawienie ubogacił śpiew kolęd i pastorałek. Jasełka – 21 i 22 grudnia obejrzeli uczniowie naszej szkoły. Przedstawienie wprowadziło ich w świąteczną atmosferę i przygotowało do zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Z jasełkami wolontariusze odwiedzili Przedszkole nr 4 w Otwocku, Parafię Miłosierdzia Bożego na Ługach oraz wystąpili przed komisją konkursową w ramach XXV Przeglądu Jasełek zajmując I miejsce.