Podziel się ciepłem na zimę | Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej

Podziel się ciepłem na zimę

W związku z  sezonem zimowym Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej prowadzi akcję „Podziel się ciepłem na zimę”.  Zabezpieczenie węgla na zimę to jedna z podstawowych trosk rodzin borykających się z problemami finansowymi.

Zimowe wieczory, spędzane w ciepłym domu niestety nie są udziałem nas wszystkich. Chłód związany z zimą daje się we znaki wielu ludziom, których z różnych względów nie stać na zapewnienie sobie czy swoim dzieciom ciepłej odzieży i bezpieczeństwa podczas zimowych dni.

Duża część naszej praskiej strony stolicy to domy bez wygód, bez ciepłej wody, bez centralnego ogrzewania, co szczególnie dotkliwe jest zimą. Zgłasza się również wiele  rodzin z wiosek podwarszawskich – nasza diecezja to w większości tereny pozamiejskie  (ponad 60 procent stanowią małe parafie wiejskie).  Zeszłoroczna ostra zima postawiła niezamożne rodziny w dramatycznej sytuacji: już na początku stycznia w wielu domach zabrakło węgla.

Tona węgla to wydatek około 850 zł. W sezonie zimowym jedno gospodarstwo domowe zużywa ok. 2 tony węgla. Ile kosztuje jedna łopata opału? Dla wielu z nas – niewiele. A tyle właśnie potrzeba, aby przez jeden dzień w domu było ciepło.

Wystarczy wpłacić dowolną sumę na konto Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej
PEKAO SA nr 57 1240 6074 1111 0000 4991 2023
z dopiskiem „Węgiel” i… rozpalić w czyimś piecu.

Przelew bankowy online

Imię: Nazwisko: e-mail: