Tutaj osiągnięcie jednej z naszych podopiecznych

Klub Alternatywny Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej działa na rzecz dzieci i młodzieży od 2004 roku. Naszą główną misją jest wsparcie praskich rodzin w procesie edukacji i wychowania dzieci w wieku od 7. do 18. roku życia.

Nasza świetlica skupia się przede wszystkim na pomocy w lekcjach – dlatego codziennie prowadzimy pogotowie lekcyjne. Dzieci mają możliwość  udziału w terapii pedagogicznej, odrabianiu lekcji oraz korepetycjach.

W świetlicy  pDSC01839roponujemy również następujące zajęcia:

socjoterapię: dzieci nabywają umiejętności społeczne:  współpracy w grupie, budowania pozytywnych relacji z rówieśnikami  i dorosłymi, komunikacji, przechodzą przez program profilaktyki uzależnień i uczą się asertywności, którą jest tak potrzebna w środowisku w którym żyją;

plastyczno-językowe: tworzone są liczne prace wykonane różnymi technikami;

wokalne: dzieci biorą udział w przeglądach piosenki, festiwalach, nagrywają płyty;

komputerowe: prowadzona jest strona facebookowa świetlicy, tworzą wirtualne prezentacje;

sportowe – treningi judo: po zdobyciu żółtego pasa dzieci mogą brać udział w zawodach Judo organizowanych na terenie Mazowsza;

kulinarne- przygotowujemy pyszne potrawy oraz desery, które podawane są podczas wspólnego podwieczorka;

dyżury psychologa dla rodziców/opiekunów prawnych naszych podopiecznych,

decoupage, nauka gry na gitarze: zajęcia prowadzone przez naszych wolontariuszy.

Aby osiągnąć zamierzony skutek, niezbędna jest również ścisła współpraca placówki z rodzicami i ze szkołą. Dzięki projektowi „Tu Praga WAW PL”, który jest dodatkowo realizowany w świetlicy pojawia się szansa na wypracowanie modelu współpracy między placówkami pozarządowymi,  a szkołą w którym świetlice będą wparciem dla szkół w procesie edukacji i wychowania dzieci i młodzieży.

Zapraszamy do współpracy wolontariuszy dla których znajdziemy zajęcia zgodne z ich zainteresowaniami i preferencjami.

Kontakt

KLUB ALTERNATYWNY DLA DZIECI I MŁODZIEŻY CARITAS Diecezji Warszawsko – Praskiej.

ul. 11-LISTOPADA 17/19   03-446 Warszawa
TEL. 22 81 81 933

e-mail: klub.alternatywny@caritas.pl

Świetlica jest czynna od poniedziałku do piątku

w godzinach: 14-20 (w dni nauki szkolnej);

Wszystkie zajęcia oraz codzienne posiłki w świetlicy są bezpłatne dzięki finansowaniu ze środków  Urzędu Dzielnicy Praga Północ oraz Biura Pomocy i Projektów Społecznych Miasta Stołecznego Warszawa

tumblr_inline_n363dc5eHc1sagcqu.
logo_zakochaj