Msza święta na kajaku czyli kolonie przedłużone | Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej

Msza święta na kajaku czyli kolonie przedłużone

17 września odbyło się spotkanie pokolonijne, podczas którego dzieci i młodzież wraz z wychowawcami cofnęli się w czasie i raz jeszcze przeżyli radość wspólnych zabaw i atmosferę niedawnych kolonii.

Spotkanie rozpoczęło się mszą świętą dziękczynną, którą dyrektor praskiej Caritas  ks. Dariusz Marczak odprawił wraz z Ks. Józefem Sobierajem na… kajaku. Z uśmiechem i sympatią przyjęto to nawiązanie do mszy „w terenie”, jakie odprawiał dla młodzieży „wujek” Karol Wojtyła podczas kajakowych wycieczek oraz do hasła tegorocznej akcji „Kolonie z Janem Pawłem II”.

Podczas homilii ks. dyrektor nawiązał do czytania o siewcy zwracając się do wychowawców, że to właśnie oni są tymi siewcami, po których plony, w postaci zaszczepionych w młodych ludziach wartości, zbierać będziemy my wszyscy. Po eucharystii odczytał też podziękowanie ks. abpa Henryka Hosera oraz, dziękując osobiście, wręczył każdemu kierownikowi upominki jako wyraz wdzięczności dla nich i wychowawców.

Po podziękowaniach, oklaskach i prezentach rozpoczęła się wielka zabawa. Hokej na trawie, gry zręcznościowe, chodzenie po linie, zabawy z chustą Klanzy a nawet nauka tańca brzucha – te i inne atrakcje prowadzili dla dzieci wychowawcy ze świetlic Caritas. Było też Miasteczko Policyjne, w którym można było sprawdzić swe rowerowe umiejętności i konkursy z nagrodami, w których warto było się wykazać wiedzą nt postaci Jana Pawła II. Był też słodki poczęstunek – wspaniałe jagodzianki z piekarni Il Fornaio di Verona i równie wspaniałe lody Grycana – za co, w imieniu dzieci – serdecznie dziękujemy sponsorom.

A nade wszystko były spotkania dawno niewidzianych przyjaciół, rozmowy w zakątkach ogrodu, opowiadania co u kogo słychać, żarty i radosne śmiechy.
I o to organizatorom spotkania chodziło :)