„Zbawieni jesteśmy przez miłość”- 25 lat Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej | Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej

„Zbawieni jesteśmy przez miłość”- 25 lat Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej

20 maja 2017 roku Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej świętowała swój 25. rok istnienia.
Uroczyste obchody srebrnego jubileuszu rozpoczęły się Mszą św. w Bazylice katedralnej pw. św. Michała Archanioła i św. Floriana Męczennika w Warszawie przy ul. Floriańskiej 3. Przewodniczył jej  Ks. Abp Henryk Hoser SAC biskup warszawsko-praski. „Zbawieni jesteśmy przez miłość” – podkreślił Ks. Arcybiskup. Eucharystia zgromadziła wielu wolontariuszy, którzy na co dzień angażują się w pomoc potrzebującym na terenie swoich parafii.

Filmy przygotowane przez Salve.tv

Rozstrzygnięto także i podano wyniki konkursu dla dzieci i młodzieży Caritas=Miłość, który został przygotowany i zorganizowany przez s. Salezję. Konkurs, w dwóch kategoriach wiekowych – szkoły podstawowe i gimnazja wygrało sześcioro laureatów, otrzymując nagrody : telefony komórkowe, soundBoxy i powerbanki.

Oficjalna cześć obchodów została uświetniona koncertem zespołu TGD (Trzecia Godzina Dnia) oraz skromnym przyjęciem w podziemiach katedry.

Serdecznie dziękujemy Ks. Abp Henrykowi Hoserowi  za wygłoszone słowo, artystom i ekipie technicznej za umilenie uroczystego dnia. Dziękujemy także przybyłym gościom oraz pracownikom i wolontariuszom Caritas za wspólne świętowanie. W szczególny sposób składamy podziękowanie ks. Bogusławowi Kowalskiemu – proboszczowi parafii św. Michała Archanioła i św. Floriana Męczennika oraz Parafialnemu Zespołowi Caritas przy tej parafii za pomoc w organizacji jubileuszu.

Dalszy ciąg obchodów 25-lecia Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej miał miejsce  wieczorem, od godziny 20,00 w Hotelu Windsor nad Zalewem Zegrzyńskim w Jachrance. Odbył się tam Bal Charytatywny z licytacją prowadzoną przez pana Janusz Laskowskiego ze Studia Lotto. Dochód z aukcji w całości zasilił budżet rozbudowy i remontu naszej placówki Domu Samotnej Matki z Zielonki. Profesjonalnie przeprowadzona licytacja przyniosła w sumie 11 710 zł. Wszystkim Gościom dziękujemy za udział w zabawie. Do tańca grał 6-cio osobowy zespół Verus a gościna we wnętrzach Hotelu Windsor sprzyjała dobremu nastrojowi. Głównym Partnerem Imprezy był Totalizator Sportowy Sp. z o.o. za co również bardzo dziękujemy! Ten wieczór na długo zostanie w naszej pamięci również przez uświetnienie go występem ks. Bogusława Kowalskiego, proboszcza Parafii Katedralnej św. Michała Archanioła i św. Floriana Męczennika w Warszawie. W niesamowicie śmieszny i ciekawy sposób opowiadane przez Księdza dowcipy bawiły do łez. Dziękujemy za przemiły wieczór na Balu. Do zobaczenia za… Może wcześniej niż kolejne 25 lat ?

Artykuł w :