Caritas DWP wraz z Rodzicami Joasi i Agnieszki apelują o pomoc w zebraniu środków na operację dla dziewczynek, które są obciążone wadą genetyczną.
Do Biura Caritas DWP w każdym tygodniu wpływają dziesiątki podań z prośbą o udzielenie pomocy. Najbardziej poruszają nasze serca prośby o pomoc w leczeniu dzieci. Wszystkich zachęcamy do poznania treści listu jaki przysłali rodzice do Caritas DWP oraz do odpowiedzenia na ich apel:
„Jesteśmy szczęśliwymi rodzicami 11- letniej Joasi i 10 – letniej Agnieszki. Nasze córeczki są bardzo mądre, wrażliwe na cierpienia innych, kochają zwierzęta i cieszą się pięknem świata. Dziewczynki odziedziczyły jednak wadę genetyczną, która nieleczona we właściwy sposób może spowodować utratę wzroku i inne poważne komplikacje zdrowotne, które mogą prowadzić nawet do utraty życia. Wadę tą można leczyć tylko poprzez operacje neurochirurgiczne.
Dotychczasowe leczenie starszej córki w Polsce nie przyniosło spodziewanych rezultatów, a wręcz przeciwnie, u starszej córki popełnione błędy medyczne jeszcze bardziej skomplikowały jej dalsze leczenie. Jedynym rozwiązanie w ich sytuacji jest leczenie za granicą, gdzie lekarze mają dużo większe doświadczenie w tego typu przypadkach. Obiecują całkowite wyleczenie dziewczynek. Czekając na możliwość wykonania operacji poza granicami naszego kraju, musimy pomagać dziewczynkom i ratować ich zdrowie w naszych Polskich klinikach. W najbliższym czasie 03.03.2015 roku młodszą naszą córkę Agnieszkę czeka operacja neurochirurgiczna odbarczająca nerw wzrokowy i wysunięcie czoła. Odbędzie się ona w Dziecięcym Szpitalu Klinicznym w Olsztynie pod kierunkiem prof. Larysza i dr Dowgierda. Zarówno na leczenie w Polsce jak i za granicą są potrzebne pieniądze w wysokości ok. 1.000.000 złotych.
Jako rodzice mimo, że bardzo ciężko pracujemy nie jesteśmy w stanie sami wypracować tych funduszy. Dotychczas wielokrotnie pomagaliśmy ludziom chorym i niepełnosprawnym. Prowadzimy nawet działalność gospodarczą o tym charakterze, teraz jednak sami potrzebujemy pomocy i gorąco Państwa o nią prosimy (dla naszych dzieci).
Mamy nadzieję, że nasze córeczki, dzięki Państwa pomocy finansowej jak również wsparciu modlitewnemu wyzdrowieją i otrzymają szansę na normalne funkcjonowanie, czego bardzo pragniemy.
Za wszelką pomoc serdecznie dziękujemy.
Wdzięczni rodzice: Celina i Zygmunt Gąsior”.

Caritas DWP otworzyło subkonto pomocowe dla Córek p. Gąsior. Wpłat darowizn na ten cel można dokonywać na numer konta: 43 1240 6074 1111 0010 4604 5239 z dopiskiem POMOC DLA JOASI I AGNIESZKI.
Składamy serdeczne Bóg zapłać , za każdy odruch Waszych serc.