W dniu 06.07.2019r. (sobota) o godzinie 7.45 po porannej Mszy św. która odbyła się o 7.00 z przed kościoła św. Józefa Robotnika w Wołominie uczestnicy kolonii po sprawdzeniu autokaru, odczytaniu list i rozdaniu niebieskich chust przez wychowawców zajęli miejsca w autokarze. Podróżowali do Krynicy Morskiej Piaski bezpiecznie i szybko. Po przybyciu na miejsce (padał deszcz) koloniści zjedli posiłek i spokojnie zostali rozlokowani w pokojach.
Podczas pierwszego apelu został omówiony regulamin kolonii, sprawy BHP, przeciwpożarowe i sprawy organizacyjne na następny dzień.
Po Apelu Jasnogórskim uczestnicy poszli do swoich pokoi szykować się do ciszy nocnej. Kolejne dni były podobne do siebie tylko z ramowego planu dnia.
Przez pierwszy tydzień towarzyszył nam deszcz, dlatego zajęcia były w budynku i wzmożone .
W czasie między kolacją, a apelem wieczornym koloniści brali udział w różnych konkursach np.: plastycznym, muzycznym, sportowym i czystości, śpiewali różne piosenki , przygotowywali i śpiewali pieśni kościelne podczas mszy świętej . Brali czynny udział w zabawach integracyjnych, grach sportowych, dyskotekach i wspólnych zdjęciach. Chętnie korzystali z kąpieli słonecznych(jeśli słońce dopisało). Każda grupa wybrała sobie nazwę, przygotowała rysunki na drzwi, a dziewczynki ułożyły piosenkę o swojej grupie. Powstała też piosenka kolonijna na melodię,, Sokoły”. Ze względu na to, że na koloniach było 17 osób pierwszy raz, więc odbył się chrzest kolonijny- uczestnicy wcześniej brali udział w grach i zabawach sportowych, zagadkach, uczestniczyli w konkursie i quizie wiedzy o Stanisławie Moniuszko, Duchu Świętym, Krynicy Morskiej, Piaskach i okolicach. Na koniec wszyscy mieli wykonane pamiątkowe zdjęcie dokumentujące chrzest kolonijny ( z uśmiechem , cytryną w ustach i kubeczkiem  z kefirem).

W drugim tygodniu pogoda poprawiła się i czas, który przeznaczony był na zajęcia w grupach koloniści przeważnie spędzali wspólnie na różnych zabawach i wycieczkach np.:

Wyprawy piesze po okolicy– zwiedzanie miasta, spacer do portu rybackiego w Piaskach, spotkanie z rybakiem, zapoznanie się z pracą i sprzętem stosowanym podczas połowu ryb, przejście do granicy państwa, spacer ścieżką ekologiczno-przyrodniczą, spacer do obozu ZHR- wspólne zabawy ruchowe, oglądanie namiotów harcerskich, zabawy nad wodą, wspólne mecze, zabawy sportowe, nauka tańca,, belgijka”, ,,osiołek”,,, woźnica”

• Wycieczki autokarowe:

Krynica Morska
– spacer po Zalewie Wiślanym katamaranem,, Słońce Krynicy”
– podziwianie panoramy Krynicy Morskiej od strony Zalewu Wiślanego
– wyszukiwanie i zakup pamiątek z wyjazdu

Frombork
– podziwianie widoków z Najstarszej Wieży Wodnej w Polsce,
-podziwianie obrazów z wizerunkiem Mikołaja Kopernika,
– spacer do gotyckiej Bazyliki Katedralnej
– obejrzenie wspaniałych ołtarzy bocznych, organów i miejsca pochówku     Mikołaja Kopernika,
– wysłuchanie pięknego koncertu na katedralnych organach
– zajęcia w Planetarium

Krynica Morska
– przejazd kolejką do latarni morskiej,
– wejście stromymi schodami na szczyt latarni,
– oglądanie panoramy miasta, Zalewu Wiślanego i Zatoki   Gdańskiej,
– wspólne zdjęcie przy latarni morskiej,

Podczas pobytu na koloniach zostały zrealizowane wszystkie punkty programu kolonijnego, który nosił tytuł,, Program kolonijny Caritas Diecezji Warszawska- Praskiej na rok 2019 ,, W przyjaźni z Duchem Świętym oraz wielkim patriotą i kompozytorem- Stanisławem Moniuszko”

Kierownik kolonii serdecznie dziękuje wychowawcom za zrealizowanie programu kolonijnego ,bezpieczną pracę na koloniach, poświęcenie własnego urlopu i wolontariat na rzecz dzieci.

Koloniści i kadra serdecznie dziękują księdzu dyrektorowi Kamilowi Chojnackiemu, księdzu proboszczowi Jackowi Pawlickiemu za opiekę duchową, paniom z Caritasu i sponsorom za dofinansowanie wyjazdu na kolonie do Krynicy Morskiej.

Bez takiego wsparcia nie byłoby wielu atrakcji i wycieczek na koloniach.

Wyjazd kolonijny współfinansowany ze środków Powszechnego Zakładu Ubezpieczeń