Specjalny Ośrodek Wychowawczy Caritas DWP jest Partnerem Programu „KATYŃ… OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA”. Sadząc symboliczną sadzonkę dębu, włącza się w Program, którego celem  jest uczczenie pamięci Bohaterów Zbrodni Katyńskiej.  Przywrócenie ich sylwetek zbiorowej pamięci narodu odbywa się poprzez posadzenie 21.857 DĘBÓW PAMIĘCI na 70. rocznicę Zbrodni Katyńskiej. Każdy Dąb upamiętnia konkretną osobę, która zginęła w Katyniu, Twerze lub Charkowie, według zasady jeden DĄB to jedno nazwisko.

28 października w ogrodach Caritas DWP, pod opieką Partnera Programu – Specjalnego Ośrodka Wychowawczego,  zostanie posadzony dąb dla uhonorowania pamięci

majora Józefa Kucharskiego
s. Wincentego, ur. 1894-07-04 w Warszawie
zamordowanego strzałem w tył głowy
w Katyniu
w roku 1940 przez NKWD

Celem Programu jest także zebranie, zarchiwizowanie i udostępnienie w postaci cyfrowej życiorysów, zdjęć, dokumentów i informacji o Bohaterach, którzy polegli w 1940 roku. Każdy z Partnerów Programu, czyli instytucji sadzących Dęby Pamięci, razem ze sprawozdaniem z uroczystości przysyła materiały odnoszące się do „jego” Bohatera. Materiały te są starannie archiwizowane, a następnie w postaci cyfrowej  umieszczane na portalu, poświęconym Bohaterom tej Zbrodni (www.katyn-pamietam.pl).

W Programie uczestniczy już ponad 3.000 instytucji z Polski i spoza jej granic.

KATYŃSKIE DĘBY PAMIĘCI posadzono już w USA, Rosji, Szwajcarii, Norwegii, Niemczech, na Węgrzech, Litwie, Łotwie, Białorusi i Ukrainie.

Program został objęty patronatem honorowym przez Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego.

„Człowiek nie może pozwolić, żeby prawda została wydarta pod pozorem niczym nieograniczonej wolności, nie można zagubić w sobie krzyku sumienia, jako głosu prawdy, która go przerasta, ale która równocześnie czyni go człowiekiem i stanowi o jego człowieczeństwie.”

(Jan Paweł II)