26 czerwca w Klubie Alternatywnym Caritas DWP odbyło się wielkie gotowanie podsumowujące jednocześnie akcję dożywiania dzieci w świetlicach Caritas, której sponsorem jest Carrefour Polska.

W trakcie spotkania dzieci miały okazję nauczyć się gotowania. Grupa 37 dzieci została podzielona na cztery zespoły, do których dołączyli zaproszeni goście. Pierwszym zespołem kierował Dyrektor Caritas Polska ks. Marian Subocz, drugim  – Olga Bończyk z ks. Andrzejem Sochalem, miłośnikiem kuchni włoskiej. Trzeci zespół pilotowali przedstawiciele Carrefour – Prezes Carrefour Polska Jean Anthoine i pani Maria Cieślikowska, szefowa Działu Komunikacji. Czwartą grupą dowodzili dyrektor marketingu Robert Noceń i dyrektor hipermarketu Arkadia Krystian Mrowiński. Zadaniem wszystkich zespołów było wspólne przygotowanie dwóch dań – risotto oraz makaronu z farszem.

W trakcie spożywania posiłku dzieci podziękowały Prezesowi Jeanowi Anthoinowi za całoroczną  pomoc, przekazując własnoręcznie wykonany portret Prezesa. Przedstawiciel Carrefour wręczył wszystkim dzieciom prezenty: piłki, słodycze i… bilety do kina.

Wydarzenie było też doskonałą okazją do przybliżenia sekretów kuchni włoskiej. Ksiądz Andrzej Sochal opowiadał o produktach użytych podczas gotowania. Dzieci dowiedziały się, skąd bierze się tradycyjny makaron i ser parmezan. – Mali kucharze świetnie poradzili sobie z gotowaniem. Przy niewielkiej pomocy dorosłych nauczyły się przyrządzać proste i smaczne posiłki. Myślę, że rosną nam kulinarne gwiazdy – powiedział ksiądz Sochal, animator imprezy.

Akcja dożywiania z Carrefour możliwa jest dzięki wsparciu Fundacji Carrefour. Organizowana jest już po raz drugi. W tym roku pomoc została skierowana do 1200 dzieci uczęszczających do 40 świetlic Caritas. Dzięki tegorocznemu dofinansowaniu w wysokości 1,5 mln zł ufundowane zostanie blisko 250 000 posiłków.

Na podstawie: www.caritas.pl

Zdjęcia: www.caritas.pl