5 czerwca Caritas DWP uczestniczyła w Festynie Rodzinnym zorganizowanym wspólnie przez parafię św. Floriana i Radio Warszawa.

Caritas DWP, jako wieloletni współpracownik Radia Warszawa, podczas festynu zaprezentowała się z wieloma atrakcjami. Można było podziwiać i nabyć przedmioty artystyczne wykonane przez uczestników Środowiskowego Domu Samopomocy z Radzymina oraz Warsztatu Terapii Zajęciowej z Mińska Mazowieckiego. Nieustanny ruch był także przy stoisku „Pierogarni u Aniołów” z Pl. Szembeka, przy którym rozdawano przepyszne pierogi w wielu smakach, zaś dziewczynki ze Szkolnego Koła Caritas, zbierając na kolonie dla koleżanki,  sprzedawały upieczone przez siebie ciasteczka i maskotki. Pod namiotem Caritas była także możliwość uzyskania bezpłatnych badań USG, które wykonywał specjalista radiolog dr Krzysztof Filip, na co dzień pracujący w Stacji Opieki przy ul. Śnieżnej. Z możliwości tej skorzystało bardzo wielu mieszkańców Pragi. Pomagała również duża grupa wolontariuszy Caritas DWP – sprzedawali świece Caritas, biżuterię, a także wspomagali innych wystawców i malowali buziaki uczestniczącym w festynie dzieciom.

Serdecznie dziękujemy za pomoc opiekunce Szkolnego Koła Caritas z Gimnazjum nr 103 w Międzylesiu – Pani Marii Szumowskiej – oraz wspaniałej młodzieży, tak często wspierającej praską Caritas przy organizowaniu akcji charytatywnych.

Zdjęcia: Jowita Żuk