Zbliżamy się do końca roku szkolnego 2015/2016. Przełom wiosna – lato, to czas wycieczek  i różnych imprez wyjazdowych organizowanych dla dzieci. Nasze dzieci z Programu Skrzydła, w sobotę 28.05.2016r. miały, organizowaną przez jednego ze sponsorów – Grupę Orlen Team, imprezę wyjazdową do Strykowa na Mistrzostwa Polski w Zawodach Motokrosowych. W imprezie brało udział 43 dzieci, część stanowiły dzieci ze Skrzydeł, a część to dzieci ze świetlic socjoterapeutycznych prowadzonych przez Caritas.

Zanim dotarliśmy na zawody do Strykowa, odwiedziliśmy Muzeum Ludowe rodziny Brzozowskich w Sromowie koło Łowicza, gdzie dzieci zwiedziły 4 pawilony muzealne. W trzech zgromadzono  figury wystrugane z drewna, skupione w ruchome tematyczne sceny. Ostatni czwarty pawilon, to powozownia ze starymi, drewnianymi powozami, na których siedzą naturalnych rozmiarów figury drewniane, odziane w regionalne łowickie stroje. Zgromadzona tam również starodawne, drewniane sprzęty, używane w gospodarstwie rolnym ( brony, pługi drewniane)

Do Strykowa przyjechaliśmy koło południa, kibicowaliśmy tam dwóm wyścigom, z których jeden był wyścigiem młodzików w wieku 8-12 lat- atrakcja olbrzymia. Emocji było sporo, bo wielu z nas po raz pierwszy widziało wyścigi/zawody na żywo.

W trakcie trwania imprezy dzieci miały zapewnione wyżywienie, zabawy, brały również udział w zorganizowanym konkursie rysunkowym, w którym pierwsze trzy miejsca były nagradzane.

We wczesnych godzinach wieczornych wróciliśmy cali, zdrowi i zadowoleni z udanej imprezy wyjazdowej.

hb