W dniach 30.06 -13.07.2019 r. dzieci z Parafii pw. św. Jana Pawła II w Radzyminie uczestniczyły w koloniach letnich w Cyrhli k. Zakopanego. Organizatorem kolonii była Caritas Diecezji Warszawsko – Praskiej. W turnusie wzieło udział 43 dzieci. Funkcję kierownika pełniła p. Iwona Stępniak. Opiekę nad uczestnikami sprawowali wychowawcy: p. Marta Stępniak, p. Agnieszka Gajdek, p. Mirosława Góral, p. Dorota Czajkowska oraz opiekę medyczną sprawowała p. Hanna Stępniak.

Głównym celem kolonii było nawiązanie nowych relacji koleżeńskich, umiejętność funkcjonowania i pracy w grupie, promowanie zdrowego stylu życia, kształtowanie umiejętności empatii, porozumiewania się, wyrażania uczuć, pomoc koleżeńska jak również możliwość poznawania nowych urokliwych zakątków naszej ojczyzny.

Uczestnicy kolonii już pierwszego dnia zapoznali się z regulaminami – zasadami poruszania się po drogach, podczas wycieczek pieszych, podczas wycieczek autokarowych, podczas przebywania na terenie parku krajobrazowego, podczas przebywania na basenie i zażywania kąpieli, oraz samodzielnie opracowali regulamin kolonii.

Uczestnicy podczas 2 tygodniowego wypoczynku mieli możliwość podziwiać piękno krajobrazu górskiego, przyrody, podziwiania widoków ze zdobytych szczytów: Dolina Kościeliska z Jaskinią Mroźną, Dolina Strążyska, Sarnia Skała, Dolina Białego, Morskie Oko, wejście na Wielki Kopieniec i Nosal. Pogoda dopisła i widoki były cudowne.

Ponadto dzieci w strefie relaksu zażywały kąpieli w Basenach Termalnych w Szaflarach. Odbyliśmy kilka pieszych wycieczek m. in. 2 do Zakopanego – Krupówek, zwiedziliśmy kaplicę pw. Najswiętszego Serca Pana Jezusa na Jaszczurówce, w sąsiedniej miejscowości Olcza podziwialiśmy Sanktuarium Matki Bożej Objawiającej Cudowny Medalik. Odbyliśmy pieszą wycieczkę do wsi Murzasichle w celu pozyskania informacji nt. miejscowości sąsiadujących z naszym ośrodkiem wypoczynkowym.

Jednego dnia wybraliśmy się do Centrum Edukacji Przyrodniczej Tatrzańskiego Parku Krajobrazowego w Zakopanem i odbyliśmy wirtualny spacer po centrum, z projekcji filmów, makiet i ciekawych ekspozycji dowiedzieliśmy się o zasadach ochrony przyrody, dlaczego w Parku nie ma koszy na śmieci, czemu nie wolno dokarmiać zwierząt, czy kornik jest wrogiem, czy sprzymierzeńcem i wiele innych ciekawostek.

Sobotnie popołudnie spędziliśmy w towarzystwie p. Pawła Łojasa – górala, który zapoznał nas z obyczajami, folklorem i kulturą mieszkańców Podhala. Zaprezentował proste instrumenty drewniane, które wykorzystywali pasterze podczas pasania owiec na hali. Największą frajdą dla dzieci była nauka tradycyjnego tańca góralskiego przy akompaniamencie tych właśnie instrumentów: piszczałki, dudy, gęśle itp.

Przez cały czas trwania kolonii propagowaliśmy zdrowy styl życia i aktywny wypoczynek, zgodnie z zasadą w zdrowym ciele zdrowy duch. Dzieci miały możliwość rozwijania swoich umiejętności sportowych w trakcie odbywającego się Dnia Sportu, rywalizacja fair play podczas gier i zabaw ruchowych na powietrzu: piłka nożna, siatkówka, badbington, skakanie na skakance, ringo itp. Po codziennych górskich wyprawach dzieci bardzo chętnie spotykały się i wspólnie wybierały różnorakie formy zabawy. Dużym powodzeniem cieszyły się gry planszowe, wspólne rysowanie lub kolorowanie, zabawy z chustą, bilard itp. Dyskoteki, wspólne śpiewanie, wieczorne czytanie do snu najmłodszym dzieciom spowodowały nawiązanie pozytywnych relacji i dobrego klimatu. Uczestnicy kolonii mieli możliwość zaprezentowania swoich talentów plastycznych, artystycznych, wolaknych. Brali udział w konkursie plastycznym: „Wspomnienia z Kościeliskiej”, w zabawie „Aniołek” lub „Powiedz komuś coś miłego”. Trafionym pomysłem na podsumowanie kolonii i podsumowanie zdobytych informacji i wiadomości, którymi trzeba było wykazać się w zadaniach Gry Terenowej – Podchody. Zabawa wywołała dużo radości na twarzach dzieci i moc wrażeń. Bardzo dziękujemy!

Kierownik kolonii – Iwona Stępniak