Rodzinna Kepa

Pod hasłem „Wolontariat łączy pokolenia” przebiegła czwarta Gala Wolontariatu, zorganizowana 5 grudnia przez Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej z okazji Międzynarodowego Dnia Wolontariatu. W czasie uroczystości najlepsi wolontariusze zostali wyróżnieni statuetkami „Skrzydeł Anioła”.
Spotkanie rozpoczął dyrektor Caritas DWP ks. Dariusz Marczak, który zaznaczył, że wszyscy zaangażowani w pomoc drugiemu człowiekowi urzeczywistniają miłość samego Boga. Gala Wolontariatu ma być okazją, by tych ludzi poznać i podziękować im za często niedocenianą pracę. Jak podkreślił ks. Marczak, patrząc na nich, możemy zobaczyć oblicze samego Boga. Statuetki i wyróżnienia wręczył uhonorowanym abp Henryk Hoser SAC. Dziękując im za podjęty bezinteresownie trud Ordynariusz Warszawsko-Praski zauważył, że laureaci „Skrzydeł Anioła” są znakiem nadziei w świecie, gdzie dobro staje się coraz bardziej ciche i dyskretne a w oczy rzuca się przede wszystkim zło. Ks. Arcybiskup dodał, że program proponowany przez Caritas jest wypełnieniem tego, co Chrystus polecił czynić każdemu człowiekowi. Galę uświetnił koncert Michała Grobelnego.
Wolontariusze byli nominowani do nagrody w pięciu kategoriach. Nagrodę „Skrzydła Anioła” w kategorii Parafialny Zespół Caritas otrzymał zespół działający przy parafii Najświętszej Maryi Panny Matki Pięknej Miłości w Warszawie, natomiast wyróżnienie otrzymał PZC działający przy parafii Najczystszego Serca Maryi w Warszawie. W kategorii „Seniorzy” nagrodę otrzymała Barbara Młynarczyk, natomiast wyróżnienie otrzymali: Jadwiga Gąbka, Krystyna Zimnicka i Barbara Stańczyk. W kategorii „Juniorzy” „Skrzydła Anioła” otrzymała Justyna Król, natomiast wyróżniona została Małgorzata Witkowska. W kategorii „Szkolne Koło Caritas” statuetkę otrzymała Ewelina Molska, zaś wyróżnione zostały: Weronika Kasprzak, Zuzanna Wiśniewka i Sandra Nyc. W kategorii „Wolontariusz Indywidualny” statuetkę zdobyła Marzena Zielińska, natomiast wyróżnienia: Danuta Szczepaniak, Magdalena Skrzypczak i Barbara Janus. Nagrodę Specjalną Dyrektora Caritas otrzymała s. Jadwiga Kozak oraz p. Andrzej Ziętek.

Autor tekstu: p. Iwona Żurek – Tygodnik „Idziemy”