Akcja „Tornister pełen uśmiechów” | Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej

Akcja „Tornister pełen uśmiechów”

Zakończyła się VIII. edycja ogólnopolskiej akcji „Tornister pełen uśmiechów”. W tym roku, podobnie jak to miało miejsce w latach ubiegłych Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej rozdała 1200 plecaków. W akcji uczestniczyło 21 parafii: 10 warszawskich i 11 podwarszawskich, najczęściej tych, w których działają Parafialne Zespoły Caritas. W zamian za uczestnictwo w akcji, parafia mogła zostawić sobie połowę wypełnionych plecaków na potrzeby własne, a drugie 50 % wróciło do Caritas. Zwrócono 567 wypełnionych plecaków, przekazaliśmy je dzieciom , w pierwszej kolejności z placówek prowadzonych przez Caritas (świetlice, Klub Alternatywny, ośrodki interwencji kryzysowej, Dom Samotnej Matki czy Saskie Centrum Kultury), a pozostałe rozdaliśmy dzieciom z diecezji, których opiekunowie złożyli podania z prośbą o wyprawkę.

Fragmenty audycji w:radio-warszawa-logo-640px

Dzięki wydajnej pomocy dwójki wolontariuszy z Sulejówka: Agnieszki i Marcina tegoroczna akcja „Tornister pełen uśmiechów’ kolejny raz przebiegła bardzo sprawnie.

Wszystkim, którzy aktywnie uczestniczyli w tegorocznej akcji wypełniając plecaki
Serdeczne Bóg zapłać.