Wolontariusze SKC poznają pracę Caritas | Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej

Wolontariusze SKC poznają pracę Caritas

04 kwietnia wolontariusze Szkolnego Koła Caritas przy SP nr 12 w Otwocku przyjechali na wycieczkę do Warszawy. Pierwszym jej punktem było odwiedzenie Sekretariatu Misyjnego, gdzie dzieci opłaciły kolejne miesiące nauki oraz przekazały list do naszej podopiecznej Alphonsiny z Rwandy. Kolejnym etapem było poznanie jak wygląda praca w jadłodajni dla bezdomnych im. Brata Alberta. Pani Iza opowiedziała nam o specyfice i działalności placówki. Na końcu cała grupa udała się do budynku Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej, gdzie ks. Rafał Pażdzioch – wicedyrektor Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej opowiedział wolontariuszom o codziennej pracy Caritas, przedstawił jej pracowników, a następnie dzieci zobaczyły jak wygląda Specjalny Ośrodek Wychowawczy, wysłuchały podstawowych o nim informacji. Podczas pobytu w Caritas nowi wolontariusze otrzymali legitymacje członkowskie, stając się pełnoprawnymi wolontariuszami SKC. Wyjazd miał znaczenie zarówno poznawcze, jak i formacyjne.