25.07-07.08.2016 Wierzchy | Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej

25.07-07.08.2016 Wierzchy

Kolonie w Wierzchach, już tradycyjnie, to wyjazd na odpoczynek dzieci polskich i białoruskich – w większości pochodzących z polskich rodzin zamieszkałych na Białorusi. W dniu przyjazdu cały dzień spędziliśmy na zabawach integrujących dzieci. Dzieci jak zwykle bardzo szybko pokonują bariery językowe. A jeśli brakuje jakiegoś słowa to przecież można to pokazać rękami. Drugiego dnia wybraliśmy się na kajaki i kąpielisko. Dzieci z pełnym zapałem brały udział w tych atrakcjach. Innego dnia, po śniadaniu grupy wybrały się min. na wycieczkę do Tlenia i Wierzchów, gdzie mogły poznać teren i wybrać się do upragnionych sklepów z pamiątkami. Odbył się również uroczysty apel z wciągnięciem flag Białoruskiej, Polskiej oraz flagi Światowych Dni Młodzieży, Łączyliśmy się duchowo z młodzieżą w Krakowie dzięki transmisji Światowych Dni Młodzieży w telewizji. Po popołudniu dzieci prezentowały swoje grupy, które były przygotowane bardzo kreatywnie i pomysłowo. Wybraliśmy się na wycieczkę do zabytkowego wodnego młyna. Kontynuując zwiedzanie terenu każda grupa uważnie się rozgląda, bo później zrobi mapę.

Projekt pod nazwą:

„Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie – naucz. Jeśli nie wie – wytłumacz. Jeśli nie może – pomóż” – kolonie Caritas dla dzieci polonijnych i polskich szansą na kształtowanie postaw. Projekt współfinansowany w ramach sprawowania opieki Senatu Rzeczypospolitej Polskiej nad Polonią i Polakami za granicą

Projekt współfinansowany ze środków:

senat_logo
Biuro Edukacji Warszawa