20 lat Stacji Opieki Medycznej CARITAS w Wieliszewie | Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej

20 lat Stacji Opieki Medycznej CARITAS w Wieliszewie

Stacja Opieki Medycznej CARITAS w Wieliszewie została powołana do istnienia 24 maja 1995 roku jako pierwsza tego typu placówka medyczna w centralnej Polsce łącząca wspólne działania gminnych władz samorządowych oraz Kościoła. Pierwszym dyrektorem CARITAS Diecezji Warszawsko-Praskiej został mianowany ksiądz Krzysztof Ukleja, od roku 2010 funkcję tę pełni ksiądz Dariusz Marczak. Naszym duchowym patronem jest święty Brat Albert – opiekun ubogich i potrzebujących.

Na początku naszej działalności podstawą funkcjonowania były dla nas umowy zawarte przez CARITAS Diecezji Warszawsko – Praskiej z gminnymi władzami samorządowymi. Od stycznia 1999 roku dodatkową formą działania stała się umowa z Mazowiecką Regionalną Kasą Chorych na świadczenie usług pielęgniarskich przez naszą stację jako NZOZ Centrum Pielęgniarstwa Rodzinnego CARITAS DWP, a obecnie funkcjonuje ona już tylko na podstawie dwóch umów z Narodowym Funduszem Zdrowia. Placówka ma podpisane kontrakty na pielęgniarską opiekę długoterminową domową oraz hospicjum domowe.

Stacja zatrudnia na stałe trzy odpowiednio wykwalifikowane pielęgniarki: panią kierownik Ewę Stolc, panią Aleksandrę Kowalską i Urszulę Kowalską, a także pielęgniarki na umowę zlecenie, lekarza, rehabilitanta, psychologa oraz osobę służącą pomocą duchową.

wieliszew_Dlugoterminowa_OpiekMed_02

Stacja Opieki Medycznej w Wieliszewie

Stacja Opieki Medycznej CARITAS otwarta jest od poniedziałku do piątku w godzinach od 8.00 do 9.00 w celu osobistego bądź telefonicznego zgłoszenia pacjenta do opieki pod numerem 22 782 22 66. Oferujemy także dostępność i gotowość do udzielenia pomocy naszym chorym objętym opieką hospicyjną całodobowo przez siedem dni w tygodniu pod numerem 600 269 806.

Do głównych zadań naszej placówki należy profesjonalna opieka pielęgniarska nad obłożnie i przewlekle chorymi, niepełnosprawnymi oraz pacjentami w stanie terminalnym. Obok troski o ciało dużo uwagi poświęca się potrzebom psychospołecznym i duchowym pacjenta, głównie zapewnieniu mu poczucia bezpieczeństwa i wsparciu udzielanemu rodzinie, która pod kierunkiem personelu zostaje zaktywizowana i odpowiednio wyedukowana do pełnienia swojej właściwej roli przy chorym. Miejscem wykonywania świadczeń pielęgniarskich na rzecz chorego i jego rodziny jest dom pacjenta, wszystkie zabiegi i inne świadczenia medyczne wykonywane są bezpłatnie. Oprócz tego naszym chorym zapewniamy dostępność do specjalistycznego sprzętu rehabilitacyjnego.

Dysponujemy dużą bazą sprzętu medycznego typu: elektryczne łóżka, materace przeciwodleżynowe, wózki inwalidzkie, balkoniki rehabilitacyjne, kule ortopedyczne, koncentratory tlenu, elektryczne ssaki medyczne, inhalatory itp.

Naszą główną ideą jest służyć pomocą każdemu kto prosi o pomoc.